poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Uliczny Penang - raj lub piekło dla podniebienia

Tak jak pisałam w poprzednim poście Penang słynie z dobrego jedzenia. Nie chodzi tu jednak o białe obrusy i wykwintne restauracje, ale o tzw. hawker food czyli w wolnym tłumaczeniu, potrawy pochodzące od ulicznych kucharzy-sprzedawców, przenośnych straganów z dziennych czy nocnych targów jedzeniowych. Można tutaj spróbować specjałów kuchni malezyjskiej, świeżych ryb i owoców morza przyrządzanych na różnorakie sposoby, kuchni indyjskiej, chińskiej i czego tylko się nie wymyśli! Mimo, że wydawało nam się, że jesteśmy przyzwyczajeni do szeroko pojętej kuchni azjatyckiej (która jest tak bardzo popularna i uwielbiana w Sydney), niektóre kombinacje smakowe nadal szokują, zwłaszcza te słodko-pikante, po których prawie zionie się ogniem! No, ale trzeba spróbować, a Buddę (pełno tutaj świątyń byddyjskich) poprosić o odpuszczenie rozstroju żołądka. Piekielny ogień można ugasić sokiem z tropikalnych owoców (wyciskanym na naszych oczach) i serwowanym z woreczku ze słomką. Można też znaleźć owoc, którego nigdy się nie próbowało, a uliczni specjaliści finezyjnie nam go poszatkują (operując nożem, że aż dech zapiera*) i zapakują w woreczek ‘na wynos’.

*warto docenić, że na wytrenowanie pracownika w krojeniu owoców ‘w stylu Penang’ potrzeba aż 6-miesięcy.

2011_03_23 D97 Penang 119
2011_03_21 D95 Kota Bahru to Penang 0282011_03_22 D96 Penang 0022011_03_22 D96 Penang 0152011_03_22 D96 Penang 013
Oficjalnie uzależnieni od kurczaka tandori.

2011_03_24 D98 Penang 0032011_03_23 D97 Penang 0752011_03_23 D97 Penang 145
Lok-lok. Wybiera się specjały nadziane na kijkach.

2011_03_23 D97 Penang 143
Następnie nasze ‘szaszłyki’ są gotowane we wrzątku…

2011_03_23 D97 Penang 1472011_03_24 D98 Penang 002
…i gotowe!


2011_03_23 D97 Penang 1362011_03_23 D97 Penang 135
Czekąc na swój rojak.

2011_03_23 D97 Penang 137
Rojak to sałatka owocowo-warzywna z pikantnym słodko-orzechowym sosem. Akurat wersja w mątwą, pewnym głowonogiem…
2011_03_24 D98 Penang 0162011_03_23 D97 Penang 125
Wybiera się rybkę i po chwili jest już gotowa, czy to grillowana czy smażona w bananowym liściu i przyprawach.

2011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 0012011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 002
Owocowy raj.

2011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 0192011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 0202011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 0182011_03_25 D99 Penang to Hat Yai 023
Malezyjskie desery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz